OM OSS
"Det är min fasta och fulla övertygelse att människor är goda. Det som händer i vardagspusslet är att vi glömmer bort att vara den positiva kraft vi faktiskt är."
Mikael Lundgren
Grundare
Direkt från verkligheten
Klockan är 04.00 på morgonen och min hjärna och mitt hjärta går på högvarv. Är det jag nyss upplevt verkligt eller drömmer jag fortfarande?
Vi backar bandet en dryg halvtimme, då satt jag i brandbilen på väg ut till en misstänkt villabrand. Någon har ringt 112 för att det luktar rök i ett radhusområde i stan. När vi kommer fram till angiven adress känner vi mycket riktigt att det luktar rök. Det går inte riktigt att se var det brinner dock.
Vi går runt mellan radhusen och till slut ser vi att det ringlar lite rök från kanten av en ytterdörr. Den är låst.
Sen går det snabbt. Räddningsledaren ropar att vi ska gå in bakvägen. Uppgiften är livräddning genom rökdykning. Jag skruvar på luften i lufttuben jag har på ryggen.
Det här blir min fjärde skarpa rökdykning. Första gången jag går in i första par. Jag repeterar för mig själv rutinerna som är livsviktiga för oss:
* Kontakt med den andra rökdykaren
* En hand på slangen i alla lägen
* Låg ställning för att skydda mig mot värmen
* Prio är att dra slang och hålla ständig koll bakåt så att reträttvägen är säker
Rökdykarledaren läser av vår mätarställning på lufttuben och vi går in. Det är inte jättevarmt men rökigt. Vi kryper på alla fyra, jag ser inte golvet fast jag står på knä. Så dålig är sikten. Jag håller slangen med min vänstra hand och känner efter golvet åt höger håll för att söka av så stor yta som möjligt.
Min kollega ropar på radion, han har hittat en människa. Jag följer slangen fram till honom och tillsammans hjälps vi åt att bära ut personen som lastas på ambulansens bår och körs iväg.
Nya order från Räddningsledaren: Vi vet inte om personen vi nyss tog ut var ensam hemma. Vi får gå in igen och leta. Jag kände att jag hade ett rum in till höger precis när min kollega ropade att han hittat den första personen. Jag tänker att vi ska kolla upp det rummet. Det är barnleksaker där inne. Jag håller bokstavligen andan när jag tittar under sängen och i garderoben (det är klassiskt att barn gömmer sig när de blir rädda) Varenda fiber i min kropp skriker.
JAG VILL INTE HITTA ETT BARN NU.
Samtidigt som vi söker av huset släcker några kollegor ner själva branden och vi törs öppna ytterdörren. Vi använder en bensindriven fläkt att ventilera, på så sätt kan vi snabbare söka igenom resten av huset och till vår lättnad hittar vi ingen mer människa.
Tillbaka till inledningen så sitter jag då i brandbilen på väg hem till brandstationen. Tankarna surrar.
Hur ska det gå för hen vi tog ut?
Teamet har löst en enormt svår uppgift och alla hade en viktig roll att spela. Vi gjorde jobbet, tillsammans och för varandra så att vi kan göra störst nytta för tredje man.
Hen vi tog ut, hur gick det då? Det gick bra! Efter några dagar på sjukhus var hen på bättringsvägen. Det tycker jag är ofattbart härligt. Det finns människor som går mitt ibland oss tack vare det jobb vi gjort. Det tycker jag är värt att fira!
Vetenskaplig bakgrund
· Har du någon gång gått en kurs och kommit hem superpeppad och tänkt att du genast ska börja göra allt nytt du har lärt dig?
· Eller suttit på ett möte och varit med och beslutat om nya arbetssätt?
Kanske har du informerat dina medarbetare om vilka förväntningar du har på dem, och utgått ifrån att saker och ting ska bli gjorda så som ni har kommit överens om?
Men lärdomarna från kursen har snart fallit i glömska, de nya arbetssätten likaså, och inte heller är det någon av medarbetarna som gör så som ni har bestämt…
Frustrationen är total.
Fokus på beteenden tar er framåt
Vad handlar det här om? Är människor lata? Eller har de fel attityd? Jag tror sällan det är förklaringen.
Att ändra sina invanda sätt att tänka och göra är svårt och jobbigt, och det belastar hjärnan på ett helt annat sätt än när vi gör som vi brukar. Med hjälp av Organizational Behaviour Management (OBM) lär vi oss förstå människors agerande och hittar sätt för hur vi ska få dem att göra som vi instruerat eller pratat om.
Grunden till OBM lades redan för mer än 60 år sedan, och beteendeanalysen som den kretsar kring används i bland annat Lean, Toyotamodellen, Jan Carlzons bok "Riv Pyramiderna", ACT och mindfulnesss.
OBM är ett vetenskapligt forskningsområde som har skapat modeller och verktyg som fungerar. Det bygger på grundläggande psykologiska teorier som utvecklas till effektiva verktyg på många olika områden som rör mänskligt beteende. OBM är tillämpningen av inlärningspsykologin och dess beteendeanalys inom organisation och ledarskap.
OBM + Min bakgrund
Under mina 24 år som operativ brandman förundrades jag ofta över att arbetet fungerade så pass bra även i de stressigaste situationer man kan föreställa sig. Förklaringen hittar jag i OBM. Med knivskarpt fokus på vad vi ska göra och uppföljning på detta skapar vi förutsättningar för oss själva och andra att lyckas. Tillsammans.
Jag och mina kollegor träffade ofta människor under den värsta dagen i deras liv. En situation som ställer höga krav på ett empatiskt och professionellt bemötande, och något vi aldrig hade klarat av om vi inte utvecklat metoder för att ge varandra stöd. Med åren har jag insett att det som fungerar i kris faktiskt kan skapa underverk i vardagen.
Mina erfarenheter från räddningstjänsten har, tillsammans med beteendeanalysen i OBM, med andra ord , format Skråmträskmodellen.
Grundinställning - En människa i sig kan aldrig vara ett problem, däremot kan det de gör vara det. Då behöver vi ändra det människan gör, inte människan.
Mitt löfte
- Eftersom jag vill se andra människor lyckas lovar jag er närvaro och uppbackning för att vi ska få detta att flyga tillsammans. Mitt engagemang för att skapa förutsättningar för er att lyckas. Förutsättningar för att skapa en arbetsplats som människor vill gå till och trivs på. Tydlighet vad som förväntas av medarbetarna. Era alldeles egna spelregler, eller ”Code of conduct”, en process som skapar delaktighet och knyter starkare band inom teamet.
Jag gör detta genom: - En strukturerad process med ett tydligt resultat
- Bygga kulturen utifrån de mänskliga behoven, med fokus på beteenden och konsekvenser
- Skapa förutsättningar för att bygga individen och teamet Inspirera till nyfikenhet på sig själv och andra
- Använda metoder från OBM )Organisational Behaviour Managment), med tung vetenskaplig evidens för.
Namnet kommer från Skråmträsk där jag bor.
En by som kännetecknas av en naturlig hjälpsamhet och omtanke som jag är stolt av att vara en del av. En stolthet jag nu hjälper till att skapa på arbetsplatser runt om i Sverige.
Eric Johansson, Marknadschef, Valutec
Vi har vid två tillfällen anlitat Mikael ”Sheriffen” Lundgren på temat "hållbart arbetsklimat”. Sheriffen här påläst och angriper på ett jordnära sätt organisationens och individens utmaningar. Han har en avslappnad framtoning som skapar förtroende hos åhöraren vilket leder till bra och tänkvärda diskussioner.
Annika Zimmermann, VD, Zimmermans Rekrytering & HR Konsult
Du tog oss genom dagen med varm och trygg hand. Du inspirerar genom att använda Skråmträskmodellen och att ge processen guldkant av egna upplevda situationer och vetenskapliga teorier. Det ger dynamik i presentationen. Vi är enade i att vi hade en rolig och inspirerande dag.